Jdi na obsah Jdi na menu
 


Adopce hrobu majora Rudolfa Lukase

1. 8. 2017

Na našem webu naleznete životopis muže, jenž se stal předobrazem literární postavy nadporučíka Lukáše z Haškova románu o vojáku Švejkovi. Rudolf Lukas byl ale především velmi schopným důstojníkem IR91, který se několikrát vyznamenal na srbské a ruské frontě. Po válce se stal důstojníkem čs. armády, ve které dosáhl hodnosti majora a sloužil v jejích řadách až do své smrti v roce 1938.

Mezi zájemci o Haškovo dílo bylo rozšířeno povědomí, že hrom Rudolfa Lukase se nalézá na pražském hřbitově na Malvazinkách. V roce 2016 spolek Jednadevadesátníci ověřil, že zde hrob stále existuje, ale v zanedbaném stavu a protože není dlouhodobě placen pronájem za hrobové místo, hrozí jeho zánik. Následně spolek dohodl se správou pražských hřbitovů zařazení hrobu do projektu Adopce hrobů významných osobností. Do konce roku 2016 se mohli o hrob přihlásit případní příbuzní majora Lukase, ale jak bylo očekáváno, žádní se neobjevili. Začátkem roku 2017 tak mohl spolek Jednadevadesátníci oficiálně Lukasův hrob adoptovat. Adopce spočívá v zaplacení nájmu hrobového místa na budoucích 10 let, opravě a údržbě hrobu.

V létě 2017 spolek provedl nutnou očistu náhrobku a úpravu porostu. V nejbližší době bude před hrob instalována malá informační cedulka se stručným životopisem Rudolfa Lukase.

rudolf-lukas.jpg

img_20170801_180604.jpg

2.jpg

1.jpg