Jdi na obsah Jdi na menu
 


O nás

Spolek Jednadevadesátníci vznikl v roce 2013 z podmětu dvou kamarádů a nadšenců do vojenské historie se zájmem o vojenskou tradici českobudějovického C.a.K. pěšího pluku č. 91. Dnes má spolek 7 členů a stále se rozrůstá. Jednadevadesátníci se již pravidelně účastní vojensko-historických ukázek z období 1. světové války, jako je třeba Blosdorf 1915, Třemošná, nebo Audience u císaře Karla a mnoho dalších. Dále se účastníme čestných stráží u pomníků padlých v doplňovacích obvodech 91. pluku. Několik členů se již dlouhodobě podílí na přednáškách, výstavách a provozuje badatelskou činnost, přičemž v archivech vyhledávají informace o pěším pluku č.91 a o jihočeské vojenské historii.

Spolek Jednadevadesátníci se hrdě hlásí k odkazu našich předků, kteří sloužili za Velké války nejen v řadách 91. pěšího pluku, ale i v celé rakousko-uherské armádě. I nadále bude znít jednadevadesátnické heslo IMMER VORAN!

Chceš se k nám přidat? Zajímá tě vojenská historie a válečné osudy předků, kteří sloužili v řadách rakousko-uherské armády? Stačí nás kontaktovat. Nabízíme účast na řadě vojensko-historických akcí i expedicí za dějinami IR91. Nováčkům rádi pomůžeme a poradíme se sháněním potřebné výstroje.

onas.jpg