Jdi na obsah Jdi na menu
 


Případ Švejk

Příspěvky

Nekrolog majora Rudolfa Lukase

18. 9. 2017

V časopise Důstojnické listy č. 10 (1939) byl otištěn nekrolog majora Rudolfa Lukase - předlohy literárního nadporučíka Lukáše, který poodhaluje skutečný vztah Lukase k Haškovi a Švejkovi a vznik některých Haškových mystifikací. Zároveň alespoň trochu přibližuje Rudolfa Lukase i po skutečné lidské stránce.

 

Adopce hrobu majora Rudolfa Lukase

1. 8. 2017

Na našem webu naleznete životopis muže, jenž se stal předobrazem literární postavy nadporučíka Lukáše z Haškova románu o vojáku Švejkovi. Rudolf Lukas byl ale především velmi schopným důstojníkem IR91, který se několikrát vyznamenal na srbské a ruské frontě. Po válce se stal důstojníkem čs. armády, ve které dosáhl hodnosti majora a sloužil v jejích řadách až do své smrti v roce 1938.

 

Jan Vaněk

24. 8. 2016

Ani Jan Vaněk nebyl žádným ulejvákem, jak by se mohlo z Haškova románu zdát. Statečný voják, který chtěl hlavně přežít a vrátit se k rodině a přitom si byl vědom svých povinností.

 

Rudolf Lukas

23. 8. 2016

Nadporučík Heinrich Lukáš, velitel Josefa Švejka. Ve skutečnosti nadporučík Rudolf Lukas, velitel Jaroslava Haška.

 

Vincenz Sagner

21. 8. 2016

Jaroslav Hašek ve svém románu vypodobnil hejtmana (setníka) Ságnera (správně Sagnera) jako tupého rakouského důstojníka s nevalnými velitelskými schopnostmi. Opak byl ale pravdou.

 

František Strašlipka

16. 8. 2016

František Strašlipka byl skutečným historickým důstojnickým sluhou nadporučíka Rudolfa Lukase.

 

Josef Švejk, syn Jaroslava Haška

16. 8. 2016

Když se řekne "Češi v první světové válce," vybavíte si Švejka?