Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odhalení pomníku na Mrzlem Vrhu 11.6.2016

11. 6. 2016

Koncem srpna roku 2013 byl při průzkumu lokality Mrzli Vrh na planině Pretovč ve Slovinsku objeven fragment pomníku c. a k. 91. pěšího pluku. Pomník byl součástí vojenského hřbitova 91. pluku, který zde byl zřízen v roce 1915. Protože se jednalo o památku slavného českobudějovického pluku „Jednadevadesátníků“ – tzv. Synů Šumavy, padlo rozhodnutí o obnovení památníku. Za tím účelem bylo založeno mezinárodní sdružení Mednarodno kulturno zgodovinsko družstvo generála Borojeviča, Tolmin. Hlavní práce na obnově památky proběhly během roku 2015. Projekt byl realizován za podpory statutárního města České Budějovice, Jihočeského kraje, dále přispěla řada jihočeských obcí, ze kterých pocházeli jednadevadesátníci, zde pohřbení a dále řada soukromých osob - potomků jednadevadesátníků.

Obnovený památník I. praporu 91. pěšího pluku byl slavnostně znovuodhalen 11. června 2016. Náš spolek se zúčastnil jako čestná stráž v uniformách IR 91. Kromě toho je jeden z našich členů autorem informační cedule, instalované u pomníku. Na místo bývalého hřbitova jsme se vydali pěšky za velmi nevlídného počasí, které každému připomnělo, jaké útrapy kromě samotného boje zde museli vojáci zažívat. Po pietním aktu se konala prezentace krajského úřadu v městečku Tolmin, kde jsme měli dvě krátké přednášky o historii IR 91 a činnosti našeho spolku.

Dodnes není jasné, zda ostatky jednadevadesátníků byly po válce exhumovány a přeneseny na některý z centrálních vojenských hřbitovů, stejně jako tomu bylo u několika okolních hřbitůvků jiných pluků. Ke hřbitovu I/91 o tom neexistuje úřední záznam. Odpověď snad přinese chystaný archeologický průzkum, který proběhne snad již v roce 2017.

mrzli.jpg

Zakreslení hřbitova praporu I/91 na archivní mapě.

 

Náhledy fotografií ze složky Mrzli Vrh 2016