Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ohlédnutí za rokem 2016

10. 1. 2017

Loňský rok byl pro spolek Jednadevadesátníci plný nových zkušeností, zajímavých akcí a výročí. Některé se odehrály na území České republiky a jiné v zahraničí. Mezi ty nejdůležitější jistě patřila účast při odhalení pomníku 91. pěšího pluku na Mrzlem Vrhu ve Slovinsku a na Schönbrunn Parade Austria Imperialis ve Vídni. Také k nám přišli další dva členové, kteří se aktivně podílejí na fungování spolku a plní své povinnosti v zázemí i na bojišti na výtečnou. Bylo by dobré celý ten rok pěkně shrnout a zavzpomínat na akce Jednadevadesátníků. Ale vezměme na začátku postupně to nejdůležitější.

V dubnu jsme se zúčastnili c. a k. manévrů na zámku Plumlov. Za účasti klubů vojenské historie z celé republiky jsme sjednocovali fungování všech složek c. a k. armády na společných akcích. V rámci pořadové přípravy byl sjednocen způsob velení napříč různými kluby a každý velitel si mohl vyzkoušet situaci, kdy musí velet jinému tělesu, než tomu svému. Poté přišla krátká fyzická příprava. Po obědě byly jednotky vyslány na polní přesun v rámci bojové taktiky na louky za zámkem. Toto cvičení bylo vyhodnoceno jako úspěšné s minimem přípustných ztrát při působení jednotek na bojišti.

O týden později vyrazili Jednadevadesátníci na mezinárodní audienci u císaře Karla I. v Brandýse nad Labem. Na místním zámku všechny jednotky slavnostně nastoupily a vyslechly projevy zástupců vlády a armády České republiky a přítomných potomků rodu Habsburg-Lothringen. Jednotky za potlesku diváků odpochodovaly přes město směrem ke kostelu na vzpomínkovou mši za blahoslaveného císaře Karla I.

V červnu jsme na pozvání vyrazili do Slovinska na Mrzli Vrh. Vyvrcholil tak dlouholetý projekt pana Jana Töröka z Jihočeského muzea za pomoci družstva generále Borojeviče a KVH Čeští lvi, když byl odhalen zrekonstruovaný pomník 91. pěšího pluku na Mrzlem Vrhu. Asi dvouhodinový pochod přes bojiště na Mrzli Vrh si za deštivého počasí vyžádal mnoho sil, avšak nikoho to neodradilo jít stále dál. Při samotném slavnostním aktu byl za silného deště pomník vysvěcen a zástupci české i slovinské strany pronesli své projevy a položili věnce. Několik lidových písní zazpíval i pěvecký sbor 5. dragounského pluku. Po skončení aktu nás čekala zase cesta zpět. Po rozblácených, strmých a kluzkých cestách plných kamení se Jednadevadesátníci vydali dolů do údolí k řece Soči. Druhý den se krásně vyjasnilo a cestou zpět domů jsme se zastavili v Kobaridu, navštívit zde muzeum bojů 1. světové války. Náš spolek se na obnově pomníku podílel tvorbou informačního panelu.

V červenci se Jednadevadesátníci zúčastnili c. a k. manévrů na zámku Konopiště u Benešova. Byl zde postaven velký tábor a my jsme zde byli pochváleni za nejdobovější ležení infanterie. Páteční veselice se jako obvykle protáhla až do sobotního rána, ale všichni už byli dopoledne připravení a ustrojení na pochod do Benešova a na vzpomínkovou mši. Po příchodu jednotek starosta Benešova přivítal všechny vojáky a poděkoval za jejich nadšení a udržování tradic svých pluků. Po mši nastal odchod zpět do tábora v zámeckém parku. Odpoledne se všechny jednotky přesunuly na bojiště, kde důstojnický sbor generálního štábu c. a k. armády zahájil samotné manévry a bedlivě je pozoroval. Manévrů se zúčastnila i námořní jednotka, která předvedla příkladné vylodění. Manévry byly vyhodnoceny jako úspěšné.

V srpnu se konala již tradiční akce Blosdorf 1915 v Mladějově na Moravě. Vždy je zde mnoho zástupců různých jednotek carské a c. a k. armády z Čech, Slovenska i Polska v dobovém táboře. Ráno po snídani proběhl nástup a jednotky odpochodovaly na náves k pomníku padlých, kde proběhla vzpomínková mše za všechny padlé. Odpolední bitva proběhla v úporném vedru, ale po menších či větších šarvátkách se povedlo c. a k. armádě prolomit pozice nepřítele a obsadit je.

Opět již tradiční akcí bylo Isonzo 1917 v Třemošné u Plzně, kterou pořádá K.u.K. Infanterie Regiment Nr.35. Jedná se o jedinou akci v České republice, kde se bojuje v zákopech. Jak už název napovídá, je celá akce zaměřena na italskou frontu. C. a k. jednotky se snažily obsadit pozice Italů a jejich spojenců a docházelo tak k velkému množství střetů muže proti muži. Jednadevadesátníkům se s údernou taktikou podařilo jako prvním obsadit italský zákop a silou ho vyčistit. Zbytek Italů se pod naším náporem vzdal a dobrovolně opustil své pozice.

Na loňském 20. Garnisonsball na zámku Weitra dostali Jednadevadesátníci osobní pozvánku od Herty Margarety Habsburg-Lothringen a Sandora Habsburg-Lothringen na Schönbrunn Parade Austria Imperialis ve Vídni ku 100. výročí úmrtí císaře Františka Josefa I., která se konala v říjnu. Jednotky převážně z Rakouska zde nastoupily ke slavnostní přehlídce v zámeckém parku v Schönbrunnu, která probíhala před zraky císařské rodiny a vážených zahraničních hostů. Všem účastníkům bylo požehnáno a poděkováno za šíření tradic svých pluků. Byla zde velmi přátelská atmosféra a všichni byli pozváni na posezení s občerstvením do blízkého hostince.

Připomenuli jsme si také 250. výročí narození polního maršála hrabětě Radeczkého z Radče, při němž jsme se v listopadu zúčastnili v Sedlčanech vzpomínkové mše za hraběte Radeczkého, svěcení praporu spolku Radeczký a odhalení pamětní desky na zdi sedlčanského muzea.

První zkušenost jsme měli v prosinci i s českým rozhlasem, kdy nás pan Zdeněk Zajíček pozval do svého pořadu Vltavín a povídal si s námi o našem spolku a o osudech 91. pěšího pluku za 1.sv.v.

Mimo těchto akcí jsme se v roce 2016 zúčastnili i bojových ukázek na akci Písmena ve Zdicích, která se odehrávala na italské frontě roku 1918. Měli jsme i několik našich soukromých spolkových manévrů a výletů a drželi jsme čestnou stráž na pietních aktech u pomníků v Třebotovicích, Voselnu, Horním Bukovsku, Ševětíně i v Českých Budějovicích.

Loňský rok jsme stylově zakončili krásnou vyjížďkou parním vlakem v dobovém vagonu při 110. výročí otevření úzkokolejné trati Jindřichův Hradec – Obrataň.

Těšíme se na další rok a doufáme, že bude stejně zajímavý a úspěšný jako ten loňský! A rádi přivítáme nové členy!

S pozdravem a přáním všeho nejlepšího do roku 2017,

Jan Bican

předseda spolku Jednadevadesátníci.